“Ugyanis, hogyha kinyitod az ajtót, becsöppensz csodaországba.” – megtartottuk az első Daily Dose Gyermektábort

Published on

Blog

Mi felnőttek, a nagy rohanásban sokszor hajlamosak vagyunk elfeledkezni arról, hogy gyerekként mennyivel jobb volt rácsodálkozni a világ minden apró kis részletére.
Sőt leginkább ilyen felnőttes dolgokat csinálunk, amik sajnos automatikusan kizárják a gyerekeket a napjaink nagy részéből. Természetesen valahol ez az élet rendje és tennünk kell a kis dolgainkat ahhoz, hogy előre haladjunk. Csak közben olyan jó lenne többször beülni a gyerekek közé és velük együtt szemlélni a világot őszinteséggel és kíváncsisággal!

Na és akkor itt jön képbe a stúdió! Én személy szerint imádom, hogy a “felnőttes” mozgásformák és szolgáltatások mellett a Daily Dose tele van gyermekeknek szóló foglalkozásokkal, melyek egyaránt építik a testükkel kapcsolatos tudatosságukat és a kreatív belsőjüket is. Nem beszélve arról, hogy így a stúdió megtelik a gyermekek energiáival is, ami által egy még különlegesebb hellyé válik az egész hely. Mindez köszönhető Zsófi nyitottságának, gyerekek iránti szeretetének, valamint Gálfi Vajda Emesének és Szalontai Helgának, akik a foglalkozásokat tartják. Óráik hatalmas népszerűségnek örvendenek a stúdióban, a gyerekek rajongásig kötődnek hozzájuk.

Így hát nem is volt kérdés, hogy a hatalmas érdeklődésre való tekintettel Zsófival közösen megszervezzék az első Daily Dose Gyermektábort.

Nyáron rendszeres probléma a szülőknek, hogy amíg dolgoznak, mi legyen a gyerekekkel napközben. Persze vannak nagyszülők, esetleg nagyobb testvérek vagy ott van a jól bevált “viszem magammal a munkába megoldás”, de ez is csak nagyon kevés esetben lehet opció. Először a vendégek ültettek bogarat Zsófi fülébe, aztán amikor az ötletből terv lett, akkor Emese néni és Helga néni (a gyerekek így hívják őket) sok év előzetes tapasztalat és rutinos táboroztatási ismeretek birtokában nekiálltak ötletelni, Kitti pedig csatlakozott, ő tartotta a reggeli átmozgatásokat, torna órákat.
Ahogy visszaemlékeznek, első lépésként fontos volt meghatározni a célcsoportot, illetve a létszámot, annak érdekében, hogy minőségi foglalkozást tudjanak biztosítani. (spoiler alert) Ezt így elsőre sikerült is kimaxolni, hiszen 15 fővel számoltak és végül 16 jelentkezővel zajlott a tábor. Igyekeztek a 6-10 éves kisiskolások korosztályára fókuszált, hiszen a gyerekek ebben a korban nagyon nyitottak és érdeklődőek a hasonló foglalkozásokra.
A programok kitalálása során mindenképp a stúdióban tartott foglalkozásokból indultak ki, majd jöttek hozzá az újabb ötletek. A reggeli torna és a jóga biztosította a kellő testmozgást, míg a kreatív foglalkozások, mint festés, gyurmázás, mandalázás a kreativitásukat fejlesztette.
Ahhoz, hogy változatosak legyenek a napok, hívtak vendég előadókat is, akik táncolni tanították a kicsiket, illetve játékos formában megismertették velük a kutyatartást.
Voltak olyan csapatjátékok is, amelyek összetartásra ösztönözték a résztvevőket, de természetesen – ha már nyár- nem maradtak el a vizes mókázások sem.
Helga elmondása szerint annyira jól teltek a napok, hogy a hét vége felé már nem is volt szükség különösebb foglalkozásra, hiszen a gyerkőcök önmaguktól is jól eljátszottak egymással. Fontosnak tartották hagyni, hogy kibontakozhassanak -magyarázza- hiszen ezáltal válnak önállóbbá és fejlődik a kreativitásuk.

„Szerencsénk van, hogy egy ilyen csapat jött össze így az első táborunkra! A gyerekek nyitottsága nagyban megkönnyítette a táboroztatásunkat, mert tényleg egy nagyon jó kis csapat jött össze.”

Kérdésemre válaszolva Emese elmondta, hogy nem csak a stúdió foglalkozásaira járó gyerekekből tevődött össze ez a tizenhat fős csapat, hanem szép számban csatlakoztak olyanok is, akik valamelyik ismerőstől, esetleg tőlük hallottak a táborról. Sőt, a tábor ideje alatt is találkoztak új érdeklődőkkel, például fagyizás közben, de volt olyan, aki a szomszédból sétált át.

Bejött az udvarra egy hölgy, akiről később kiderült, hogy a szomszédban lakik és mondta, hogy következő héttől ő is szeretné hozni a kisfiát. Mondtuk neki, hogy sajnáljuk, de a tábor csak ezen a héten tart. Szóval érdeklődés van és ez számunkra is jól mutatja, hogy érdemes megszervezni a következő években is a gyermektábort itt a stúdióban.”

Összességében egy csodás hetet sikerült eltölteni a gyerekekkel az első Daily Dose Gyermektáborban. Emese, Helga,Kitti és Zsófi is nagyon hálásak a gyerekeknek, hogy ilyen jó kis partnerek voltak ebben az egy hétben, illetve a szülőknek, hogy bizalmat szavaztak nekik és elhozták a lurkókat!
Természetesen nem hagytam ki a résztvevőket sem a kérdések sorából, hisz kíváncsi voltam, ők hogyan élték meg az együtt töltött napokat. Elmesélték, hogy minden napnak volt egy tematikája, ami meghatározta az aznapi foglalkozások menetét. A hétfő például a hála jegyében telt és hát minden bizonnyal meghatározó lehetett, mert még pénteken is hálától csillogott mindenkinek a szeme. Kedves keddet a Szupererő szerda követte és kiderült, hogy mindenkiben egy kis hős lakozik. Amikor megkérdeztem őket, hogy kinek mi a szuperereje, csak úgy csilingeltek a hangok: „Én művész vagyok!” „Nekem a kedvesség!” „Szeretek segítőkész lenni!” „Én állatbarát vagyok!”
Azt is megtudtam, hogy Csodás csütörtökön le kellett rajzolniuk egy kulcslyukat és azon belülre mindenki a saját képzelete szerinti csodavilágot. Többjüknek nagyon tetszett ez a feladat. Példás péntek pedig az újrahasznosításról szólt, így többek között kupakokból születtek új alkotások.

Ezek a gyerkőcök imádnak mozogni, kreatívkodni és szeretnek közösségben lenni. A vizes játékok külön örömet okoztak nekik, de bármilyen program volt, mindig örömmel vetették bele magukat. Úgyhogy jelentjük: jövőre is Daily Dose Gyermektábor a stúdió udvarán!